10 Јапонски правила за патот кој среќата

ИЗВОРНов Лист
|

Јапонски правила за среќен живот – нека секој ден од животот биде исполнет со мир и среќа!

Јапонскиот израз „ичиго-ичи“ може да се преведе како „еднократна можност“. Тој ни кажува дека секое познанство и секое искуство е уникатно богатство кое никогаш нема да се повтори на ист начин. Значи, ако ги доживеете без уживање, моментот ќе биде уништен засекогаш

Познавањето на овој принцип им помага на луѓето да забават, да застанат и да се заблагодаруваат секој ден за ново будење и прекрасни моменти со драги луѓе. Секој момент што го поминуваме со деца или сакана личност носи бесконечна вредност и го заслужува нашето целосно внимание.

Следниот принцип на ичиго-ичи ви овозможува да водите посреќен и поисполнет живот без да се чувствувате оптоварени од минатото или искуствата за иднината. Научете да живеете во сегашноста препознавајќи го и ценејќи го дарот на секој животен момент.

Еве, 10 правила што ја опишуваат оваа јапонска филозофија:

1. Не одложувајте посебни моменти за подоцна. Секоја можност се појавува само еднаш. Ако не го користите, ќе се изгуби засекогаш. Живеј сега или никогаш.

2. Живејте како вакво нешто да ви се случи само еднаш. Затоа принципот на ичиго-ичи нè инспирира да им кажеме збогум на своите најблиски, посочувајќи ја единственоста на секоја средба.

3. Живеј во моментот. Патувањето во минатото и иднината е често многу мачно и скоро секогаш бескорисно. Она што веќе се случи не може да се промени. Невозможно е однапред да се знае што ќе се случи. Но, тука и сега сите можности на овој свет се отворени за вас.

4. Направете нешто што никогаш порано не сте го направиле. Дозволете си да ѕирнете во непознатото и да откриете нешто ново.

5. Медитирајте. Може да седите на перница за медитација или само да седите и да го гледате чудото на животот. Едноставниот факт за напуштање на дневниот циклус на брзање и посветеност ја отвора вратата кон среќата.

6. Свесно дејствувајте со вашите пет сетила. Научете да слушате, гледате, допирате, вкусите и мирисате секој момент, исполнувајќи ги со богатството на човечката перцепција. Ова ви овозможува да бидете повеќе внимателни кон другите и да го зголемите нивото на емпатија и влијание.

7. Следете ги сигналите. Следењето на симболите и сигналите околу нас ни помага да станеме подобри во препознавањето на пораките испратени од универзумот. Многумина избираат да водат дневник за знаците, броевите, симболите што често ги гледаат, за да можат полесно да се толкуваат подоцна.

8. Организирајте забава за која било пригода. Не чекајте околности (одмор, патување или роденден) за да уживате во нешто обично. Со вистински пристап, секој ден може да биде празник.

9. Ако нешто не ви се допаѓа, променете го. Луѓето по природа сакаат да менуваат сè, тие имаат можност да се менуваат себеси онолку пати колку што е потребно. Ако вашиот живот е премногу предвидлив, со принципот ичиго-ичи имате шанса да го промените.

10. Станете ловец за посебни моменти. Вежбајте ги вашите посебни ритуали кои ја воодушевуваат вашата душа.