Дали го лупите ѓумбирот? Лушпата на овој корен содржи повеќе корисни состојки од внатрешноста

|

Користењето ѓумбир во кујната е најдобриот начин да се додаде вкус на речиси секое јадење, но ако досега сте го лупеле, послушајте го советот на експерт за зачини кој открива зошто не треба да се лупи.

Здравствените придобивки од овој миризлив зачин се многубројни; не само што ќе го подобри варењето, туку и ќе го ублажи воспалението.

И ова се веќе доволни причини да го користите што почесто. Претпоставуваме дека при користење на свеж ѓумбир тргнувате од претпоставката дека е неопходно да се излупи пред употреба!

Но така многу од овој миризлив свеж зачин завршува во ѓубрето. Се чини дека е ова сосема погрешно.

И ако се прашувате кој е најдобар начин за лупење ѓумбир, се чини дека единствениот точен одговор е – воопшто не треба да го лупите. Д-р Канчан Која, експерт за зачини, открива дека „лушпата“ од ѓумбир може да се јаде, па лупењето не е потребно. Според неа, кората содржи двојно повеќе корисни полифеноли од содржината и – уште поважно, побогата е со уникатни и различни соединенија.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.