Харис Џиновиќ очаен – Децата ги правиме неспособни, се срамам: Не знам како да заменам сијалица

ИЗВОРНов Лист
|

Харис Џиновиќ призна дека не е вешт во домашните работи, како и дека верува дека човештвото пропаѓа на овој начин на воспитување на младите.

Пејачот Харис Џиновиќ (70) тврди дека светот полека пропаѓа во пропаст затоа што помладите генерации сè помалку ги интересираат старите занаетчиски работи, кои главно се повредни од менаџерските, кои тинејџерите претпочитаат да ги изберат во денешно време. Тој во една емисија рече дека е штета што се помалку луѓе се интересираат за работата на молерите, водоинсталатерите и градежниците, бидејќи кога ќе се појави проблем во куќата, во иднина нема да имаме време да се јавиме да ја поправиме грешката.

– Срамота е што родителите денес не дозволуваат нивните деца да почнат да се занимаваат со разни вредни занаети. Не можете да направите куќа без тоа. Денес децата ги праќаат на приватни факултети и се занимаваат со менаџирање наместо со занаети, кои кога ќе ги имате в раце, вредат многу. Тоа е, на некој начин, сигурна работа. Имаме доктори, потребни се, но што ни требаат толку менаџери во државата? Не знам како да ја заменам цевката во бањата кога ќе пукне и кога ќе почне водата, па морам да го повикам мајсторот. Не можам да ја запалам сијалицата. Молери, водоинсталатери, градежници има се помалку… Знам дека е срамота, но не сум способен да го познавам секој занает. Човештвото ќе пропадне кога ќе ги снема занаетите, кога ќе се јавиме за неколку години, кога никој не сака да држи алат во рацете – вели Харис и продолжува:

– Сите знаете дека градам куќа, мајсторите се скапи и презафатени. Не можеш да најдеш човек да дојде,  тој нема ни да дојде преку врски, иако јас сум Харис Џиновиќ. Правиме генерации деца кои не се способни да се снајдат, а родителите не се свесни за тоа. Дури подоцна станува јасно дека има проблем.

Џиновиќ потоа објасни дека се обидува да ги изведе ќерката Џина и синот Кана на вистинскиот пат, но дека не е премногу среќен поради фактот што неговата наследничка поголемиот дел од времето го поминува на социјалната мрежа Тик-ток.