5G доаѓа и целосно ќе го промени начинот на користење на Интернет и гледање телевизија

|

Начинот на кој денес користиме интернет и гледаме телевизија во нашите домови треба наскоро значително да се промени.

Иако се крева голема врева дури и при самото споменување на поимот 5G, оние кои ја прават таа врева често не зборуваат за специфичните работи што ги носи оваа технологија.

Повеќето од нас денес користат кабелски пренос преку кој Интернет и ТВ сигналот стигнуваат до нашите куќи и „кутиите за прием“, од кои стигнуваат до нашите уреди. Кабелскиот сигнал доаѓа и од модеми или безжични Wi-Fi рутери, преку кои добиваме безжичен интернет сигнал во куќата.
Значи, денес, во секој случај, ни треба кабел за да го донесеме сигналот во куќата. Постоечкиот стандард за безжичен пренос 4G LTE е брз, но не е доволно брз за сите во целата куќа да пренесуваат 4K филмови или да играат онлајн игри истовремено, така што не може целосно да ја замени стандардната кабелска широкопојасна врска.

Претстојната, 5G технологијата постигнува доволно брзини за такво нешто, плус – ќе можеме целосно да заборавиме на каблите. Во исто време, сигналот е стабилен и сигурен, како и „класичниот“ кабелски интернет на кој сме навикнати со години. И кога ќе одлучите да воведете 5G во вашиот дом, наместо десетици метри кабел, „кутија“ и рутер, ќе добиете само еден безжичен модем.

Значи, сè уште ќе имате е модем во куќата, кој ќе биде поврзан на 5G мрежата на вашиот оператор и ќе служи како домашен рутер за Wi-Fi. Преку него, сите уреди, паметни телевизори и телефони, компјутери и таблети, паметни звучници и сите други гаџети ќе можат да се поврзат на 5G интернет мрежата.


Ова значи дека повеќе нема да има потреба да се водат каблите низ куќата, или „кутија“ покрај секој телевизор, повеќе нема да се дупчат sидовите, но нема да се чека ни мајсторот да поправи или замени нешто. Сè што треба да направите е да го вклучите модемот и да се „закачите“ на Интернет.

Воведувањето на 5G мрежата во нашите домови ќе донесе и проширен опсег на услуги, кои ќе стигнат до нас побрзо и ќе ни дадат поголеми можности за управување со нив. Инаку, ова се однесува на моментот кога застапеноста на 5G мрежите е завршена или е близу до завршување.

Засега, некои постоечки услуги (како што е YouTube TV) не нудат онолку канали колку што можат да понудат „стандардните“ кабелски оператори, така што оние што се навикнати на стотици ТВ канали, доколку сега воведат 5G, ќе мораат да задоволи “само” со неколку десетици. Ова, се разбира, ќе се промени со растечкото ширење на 5G мрежите!