Кучето се сокрило во кујната и со часови никој не може да го пронајде – Дали вие можете?

ИЗВОРНов Лист
|

Слаткото куче од Австралија успеа да се сокрие во кујната и стана вистински хит на Интернет, збунувајќи ги корисниците, кои со часови го бараат.

Дали вие може да го пронајдете?

Доколку не успеавте, одоговорот погледнете го на сликата подоле:

Имате ли фотографска меморија? Овој тест ќе открие дали сте дел од 1 отсто од луѓето на светот

Фотографската меморија, позната и како еидетска меморија, е поим кој се користи за опишување на способноста за присетување со визуелни податоци на сеќавањето. Често се нарекува и фотографско помнење поради споредбата со мозокот кој го “снима” моментот на кој подоцна треба да се присетиме.

За многу светски мислители, уметници и научници, како Сергеј Рахманинов и Никола Тесла, преовладува мислење дека поседувале способност да запаметат слики откако ги виделе само на момент. Но, долго време се расправало за тоа дали постои фотографско помнење надвор од анегдотските докази бидејќи се смета дека само мал број луѓе на планетава се обдарени со таа исклучително висока способност за помнење на визуелни податоци.

Затоа од “Play Buzz” веруваат дека само 1 отсто од луѓето можат да го решат овој тест – проверете дали сте дел од нив.

Сè што треба да направите е да гледате во сликата во продолжение само 10 секунди (не повеќе) и потоа да одговорите на прашањето без да гледате во неа:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Прашањето гласи: Која боја е прекривката на креветот?

Ако не сте го запаметиле тој детаљ, не грижете се бидејќи не го запаметиле ни 99 отсто од луѓето.