Type to search

КОЛКУ ЧЕСТО ЈАДЕТЕ БОРОВИНКИ? ТОКМУ САД СО ОВА ОВОШЈЕ МОЖЕ ДА ИМА ДОБАР ЕФЕКТ ВРЗ ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ


Здравје

КОЛКУ ЧЕСТО ЈАДЕТЕ БОРОВИНКИ? ТОКМУ САД СО ОВА ОВОШЈЕ МОЖЕ ДА ИМА ДОБАР ЕФЕКТ ВРЗ ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ

Share


Боровинките се најздрави за јадење свежи, што значи дека сега е најдобро време да уживате во ова овошје.

Неколку неодамна објавени студии ги потврдија здравствените својства на боровинките, вкусно овошје, примамливата сино-виолетова боја, чија сезона е сега.
Споредено со другите овошја, боровинките имаат најголема количина на антиоксиданти и други фитохемикалии кои го намалуваат притисокот, ја подобруваат меморијата, ги намалуваат воспалителните процеси во организмот и го забавуваат стареењето, односно нè прават здрави и природно стари.
Резултатите од неколку студии на оваа тема покажаа дека чаша боровинки на ден помага во намалување на притисок, а благодарение на антоцијанинот, флавоноид кој му дава боја на боровинки, ги зачувува и крвните садови.
Покрај тоа, боровинките ја зголемуваат меморијата кај постарите лица.
И ова не е крај. Редовното консумирање на боровинки го ублажува воспалението во организмот и со тоа се спречува развојот на хронични заболувања.
Бидејќи имаат низок гликемиски индекс, богат со витамин Ц и растителни влакна, тие се исто така добар избор за дијабетичари.
Боровинките се најздрави за јадење свежи, што значи дека сега е најдобро време да уживате во оваа овошје. Но, тие се исто така хранливи и замрзнати, така што се достапни во текот на целата година.
Можете да ги консумирате на безброј начини. Ставете ги во пити и колачи – тие се совршено за облекување на cheesecake, но исто така може да направете вкусен сос.


Можете да ставите боровинки во пијалаци, јогурт или да ги направите џем.
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *