Можеби имате номофобија но не знаете – еве за што станува збор

ИЗВОРНов Лист
|

Додека постојаното ажурирање на вашиот паметен телефон може да предизвика непријатност, исто така, може да се појави страв од губење или заборавање на вашиот телефон. Стравот што го чувствувате кога ќе сфатите дека можеби сте одделени од вашиот телефон се нарекува номофобија, и тој, како и секоја друга фобија, може негативно да влијае на квалитетот на животот.

Всушност, терминот е измислен во 2008 година од страна на британската пошта за да се утврди дали мобилните телефони предизвикуваат непријатност, според студијата објавена во 2019 година. Тогаш околу половина од испитаниците изјавиле дека чувствуваат стрес кога не се во близина на нивниот телефон.

Номофобијата може да го наруши квалитетот на вашиот сон. Студија од 2020 година објавена во списанието „Sleep“ открива дека 90 проценти од анкетираните 327 универзитетски студенти може да се карактеризираат дека страдаат од умерено до сериозна номофобија. За жал, номофобијата е поврзана со нарушувања на спиењето, дневна поспаност и лоши хигиенски навики за спиење.

Учесниците признаа дека проверувале е-пошта, пораки или социјални медиуми откако ги исклучиле светлата за да си легнат, објаснува д-р Сц. Џенифер Пешка, коавтор на студијата и вонреден професор по психологија на колеџот Хендрикс во Конвеј, Арканзас.

Тоа е поврзано со чуство на непријатност
Дали некогаш сте имале такво непријатно чувство во стомакот кога не се сеќавате каде го оставивте телефонот? Или, можеби сонувате дека вашиот телефон е изгубен или украден.

Причините зошто некој има номофобија се различни.
“Мислам дека различни луѓе се грижат за различни работи. Се чини дека некои луѓе се грижат дека ќе пропуштат нешто или дека нема да можат да побараат помош или да контактираат некого ако треба”, објаснува таа.

Знаци дека имате номофобија
Ако не можете да заспиете без да ги проверите вестите на вашиот мобилен телефон, ги држите нотификациите вклучени цела ноќ за да бидете сигурни дека не пропуштате ништо или телефонот е секогаш во ваши раце, можеби имате номофобија.