Направете чај и ставете ја вреќичката во фижидер – ефектот ќе ве воодушеви

ИЗВОРНов Лист
|

Ако во фрижидерот чувате храна со специфичен мирис, како што е месо за скара, маринада, специјалитети со лук, постои оправдан страв дека остатокот од храната ќе ги „апсорбираат“ овие јаки ароми.

Но, има ефикасен и потполно бесплатен трик. Тоа е најобична кесичка за чај!

Направете си чај, извадете ја вреќичката. Кесичката чај ефикасно ги апсорбира непријатни мириси, но пред да ја ставите во фрижидер, ставете ја храната во пластичен сад или во покриено тенџере.

Ако вашиот фрижидер е преголем, користете неколку ќесички со чај и наредете ги на неколку места.

Исто така, ќесичките може да се користи за да се неутрализираат мирисите од кантата за ѓубре – едноставно ставете ја на дното на корпата. Ист е случајот со легло од мачки, ставете една кеса во кутијата каде што го чувате песокот.