Немате идеја за ручек? Пробајте го овој едноставен рецепт што ќе ве спаси од стоење покрај шпоретот

ИЗВОРНов Лист
|

Дојде време за ручек и доколку сеуште не сте смислиле што вкусно да направите денеска еве една идеја која е брза за подготовка а многу вкусна!

Состојки: 1 кг компири, 1 лажичка сув зачин, 1/2 лажичка бибер, 100 гр мајонез, 3 лажици кечап, 1 лажица сенф, 500 гр пилешки гради без коски, 3 лажици масло, 1 кромид, 1/2 лажиче кари, 1 лажичка мелена слатка пиперка, 200 гр шампињони, 1/2 лажиче оригано, 4 чешниња лук, 2 јајца, 2 дл млеко и 2 дл вода.

Подготовка:

1. Излупете го компирот и исечете го на коцки. Вклучете ја рерната на 200 степени. Ставете го компирот во плех за печење и зачинете го со сув зачин, бибер, мајонез, кечап и сенф. Измешајте сè добро.

2. Печете ги компирите 30 минути. Во меѓувреме, подгответе го пилешкото. На масло се динста ситно исечен и солен кромид. Кога ќе добие убава жолта боја, додадете ги исечените пилешки гради на парчињата. Зачинете со кари и слатка пиперка, промешајте и оставете го месото да се готви пет минути.

3. Потоа додадете исечени шампињони, оригано и сецкан лук. Покријте и оставете да врие уште пет минути. 4. Во меѓувреме, подгответе го преливот да го прелиете компирот. Во сад, изматете ги јајцата и промешајте ги млекото и водата.

5. Извадете ги компирите од рерна, додадете ги пилешкото и печурките и истурете го преливот врз од горе. Вратете се во рерна уште 10-15 минути за да се запече убаво. На здравје!