Непоканет гостин – Слон со глава го пробил кујнскиот ѕид за да си земе ориз (ВИДЕО)

ИЗВОРНов Лист
|

Ратчадаван Пуенгпраспорн изјави дека нејзиното семејство спиело кога слушнала звуци од кујната. Кога таа и нејзиниот сопруг отишле да испитаат, го виделе слонот кој ја пикал главата во нејзината кујна, бркајќи низ полиците и јадејќи пластична кеса во која имало ориз.

Ова не е прв упад што го имала од Бунми, див машки слон во четириесеттите години, познат меѓу жителите и претставниците на паркот како чест посетител на селото. Локалните власти и службениците на националните паркови го посетија Ратчадаван и нејзиното семејство следниот ден и ја советуваа да отстранува храна, особено ако е солена.

Патарапол Манеон, ветеринар од Одделот за национални паркови и диви животни, објасни дека е можно да нема доволно солена храна во дивината за време на дождовната сезона, принудувајќи ги слоновите да бараат сол во локалните села.

Според тајландскиот центар за зачувување на слонови, во Тајланд има околу 3.000 диви слонови.