Нуркачите од „Акватек” открија живеалишта на загрозен вид рак во Охридското Езеро

ИЗВОРновлист
|

Нуркачите од охридскиот клуб „Акватек” на дното на Охридското Езеро открија живеалишта на ракови полни со јајца.

„Зимско февруарско нуркање. Наидовме на живеалишта од ракови на 10 метри, може да се види на видеото дека ракот има многу јајца, тоа е прекрасно. Ракот се смета за загрозен вид во Охридско Езеро, но еве се размножуваат, треба да ги чуваме“, објави клубот.

Раковите биле откриени на потегот Потпеш – Канео на 600 метри од брегот.

Во продолжение погледнете го видеото: