Погледнете ја куќата во која ќе живее хероината Атиџе од „Медена земја“

ИЗВОРновлист
|

Нашата хероина од филмот „Медена земја“, Атиџе Муратова која досега живееше во селото Бекирлија, ќе живее во куќа во селото Дорфулија, каде има роднини.

Куќата е купена за Атиџе, и во неа ќе бидат обезбедени сите нормални услови за живот.

Новинарот Фуркан Салиу на Фејсбук објави видео од кое може да се види како изгледа куќата.

„После силната порака што ја испрати до целиот свет, мислам дека барем малку не задолжи сите нас… Кој сака да донира подолу го има линкот, а ако некој сака лично да и помогне, ќе ја најдете на 60 километри од Скопје, близу Лозово. А замислете колку добро ќе беше 24 министри да донираат 20% од платата за овој месец за личност како што е Атиџе“, пишува новинарот.

„Медена земја“ е номиниран за Оскар.

Kjo është shtëpia që u ble për Hatixhen (personazhi kryesor në Honeyland)… Për dallim nga Bekirlija (vendi ku është xhiruar dokumentari dhe vendi ku jeton momentalisht Hatixhja) ku nuk ka kushte elementare për jetesë, e Hatixheja është e vetme me vëllain, shtëpia që me ndihmën e donatorëve është blerë në fshatin Dorfulija, ka energji elektrike, ujë dhe ofron kushte minimale për jetesë, e çka është më e rëndësishmja afër vetës ka familjare të cilëve mund t’iu drejtohet për çdo nevojë. Sot për shembull, ajo nuk guxonte ta ndez qirin, sepse e kishte të fundit e për të blerë tjetër duhet të ecë 3 orë e gjysme në këmbë. E kur shkon për të bërë pazarin, duhet të kthehet e ngarkuar me miell dhe vaj për 2 javë (që i bie se ecën 15 kilometra në këmbë, e ngarkuar me 30 kilogram në shpinë). Për tu shpërngulur Hatixheja në Dorfulija, duhet të rregullohet vetëm edhe çatia e shtëpisë… Mendoj që i kemi pak borxh pas mesazhit të fuqishëm që e dërgoi në botë, kush dëshiron të ndihmojë e ka linkun poshtë për donacione, e ai që dëshiron ta ndihmojë personalisht, e gjeni jo më shumë se 60 kilometra larg Shkupit. A paramendojeni sa mirë do të ishte që 24 ministrat këtë muaj ti dhurojnë 20% të rrogës për një njeri kaq të pastër dhe fisnikhttps://honeyland.earth/donate-for-the-honeyland-kids/ Ова е куќата што е купена за Хатиџе (главниот лик во Honeyland)…За разлика од Бекирлија (местото каде што е снимен документарецот и местото каде што живее Хатиџе со братот) каде што нема елементарни услови за нормален живот, а Хатиџе е сама со братот, куќата во Дорфулија има струја, вода и нуди какви такви услови за нормален живот, а што е најбитно, она ќе биде поблиску до нејзините роднини и ќе може да им се обрати за било каква помош.Денеска на пример Хатиџе не сакаше да ја запали свеќата затоа што и беше последна, а за да купи друга треба да пешачи 3.5 часа. А кога пазарува, треба да се врати натоварена со брашно и зејтин (што значи дека треба да пешачи 15 километри натоварена со 30 килограми). За да конечно се пресели во Дорфулија, треба да се среди уште само кровот на новата куќа…После силната порака што ја испрати до целиот свет, мислам дека барем малку не задолжи сите нас… Кој сака да донира подолу го има линкот, а ако некој сака лично да и помогне, ќе ја најдете на 60 километри од Скопје, близу Лозово. А замислете колку добро ќе беше 24 министри да донираат 20% од платата за овој месец за личност како што е Хатиџе. https://honeyland.earth/donate-for-the-honeyland-kids/

Gepostet von Furkan Saliu am Samstag, 18. Januar 2020