Што треба да направите со паричката од лепчето за да ве следи богатство и среќа до следниот Божик

ИЗВОРСкопје24
|

Според преданијата, сите членови на семејството мораат да го изедат својот дел од лепчето за да во нивниот дом влезе сила и здравје…

Со векови лепчето за Бадник е традиционално кое домаќинките во Македонија го подготвуваат за Бадник. Неизоставен дел од лепчето е паричето, а еве зошто е тоа важно и зошто никако не смеете да го фрлите или задржите за себе.

Покрај масата домаќинот го дели лепчето на секој член на семејството, а се верува дека оној кој во својот дел од лепчето ќе го најде паричето во текот на цела наредна година ќе има среќа, здравје и богатство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Според преданијата сите членови од семејството мораат да го изедат својот дел од лепчето за да во нивниот дом влезе сила и здравје, а оној кој ќе го пронајде паричето никако не смее да го фрли или заборави.

Се верува дека паричето кое е извадено од лепчето треба да се откупи со други пари од оној кој го пронашол, а потоа се става на икона или покрај неа и се чува се’ до наредниот Божик, бидејќи се верува дека среќникот кој го нашол ќе биде среќен и „полн со пари“ цела година.