Честопати има полемики околу тоа дали треба да пиеме вода додека јадеме или дали тоа е строго забрането. Некои експерти објаснуваат како водата ја разредува киселината во нашиот стомак која е одговорна за варењето на храната, а некои од друга страна мислат дека водата ја раселува не варената храна од желудникот.
Ајде да ја дознаеме вистината: дали смееме да пиеме вода за време на оброците?
Прво мора да откриеме како работи процесот на варење. Процесот на варење започнува веднаш штом размислиме за нашиот оброк. Тогаш се создава плунка во устата, која кога џвакаме храна, ги содржи потребните ензими за варење и омекнување на храната.
Потоа, омекнатата храна влегува во нашиот стомак каде што се меша со желудочна киселина. Во просек, на желудникот му се потребни околу четири часа за да се вари храната пред да се претвори во течност или хумус. Потоа оди подалеку во цревата од каде што ги снабдува сите хранливи материи во нашето тело. Од друга страна, водата не останува многу во нашето тело, потребни се околу 10 минути за нашето тело да процесира околу 300 милилитри вода. Што би значело дека поминува низ џваканата храна многу брзо, ја навлажнува и брзо го напушта стомакот.
Следното што треба да знаете е дека водата не ја раствора нашата киселина во стомакот. Нашето тело е комплексно и многу добар усогласен систем. Нашиот стомак точно знае кога нешто не може да се вари и со тоа лачи повеќе ензими и повеќе киселина за да се изврши тој процес. Дури и ако пиете половина литар до литар вода, тоа нема да влијае на нивото на киселост. Патем, водата влегува во стомакот и со храна, особено со овошје, пример е портокал или лубеница, која во просек се состои од 86 проценти вода. Патем, студиите покажаа дека некои намирници можат да го намалат нивото на киселост во нашите стомаци, но тие многу брзо се враќаат во нормала.
Течностите не влијаат на брзината на варење. Нема студии кои докажуваат дека течноста турка цврста храна во цревата пред да се свари целосно. Научниците тврдат дека течноста го напушта телото побрзо од цврстата храна, но тоа не влијае на брзината на варењето на храната.
Може да пиете течност додека јадете, едноставно не пијте пред да голтате храна затоа што храната треба да се потопи во плунка што ги содржи потребните ензими за распаѓање и варење. Ако сте навикнати да пиете чај со храна наместо вода, нема ништо лошо ниту во тоа. Истражувањата покажуваат дека нема разлика во нивото на киселост после пиење чај или вода.
Температурата на водата што ја пиете не влијае на брзината на варење или на бројот на хранливи материи што ги добивате. Стомакот може да ја загрее или разлади храната до потребното ниво.