За подготовка на вкусно пилешко или бифтек не треба да бидете професионалци, додека се придржувате до советите на познатите готвачи. Готвачите советуваат месото да се исуши со хартиени крпи пред печење.
Доколку го одмрзнувате месото, оставете го во фрижидер неколку часа за да не стане влажно.
Исто така, добро е да го посолите месото најмалку 45 минути пред да го печете, бидејќи побрзо ќе ја достигнете температурата на која се добива посакуваниот резултат и сл.
Ова се најчестите грешки што треба да ги избегнувате доколку сакате да подготвите вкусно месо:
Го одмрзнувате месото на погрешен начин
Месото е најдобро да се одмрзне во фрижидер. Извадете го од замрзнувачот, оставете го во солена вода и ставете го во фрижидерот, додека не омекн е.
Не само што ќе го намалите ризикот од бактерии, туку месото нема да се испече само на површината, како што е случајот со одмрзнувањето на месото во микробранова печка.
Ставаме ладно месо во тава
Ако го ставате местото од фрижидерот директно на тавата, резултатот ќе ве разочара. Ако сакате фино и сочно месо, оставете го на собна температура најмалку 15 минути, но не подолго од еден час надвор од фрижидерот.
Нетрпеливо го додаваме месото во тавата
Ако тавата не е доволно топла, месото ќе се залепи, а целата сочност ќе се изгуби. Готвачите советуваат прво да ставите малку масло на тавата, а кога тавата доволно ќе се загрее ставете го месото.
Премногу брзо ги превртуваме парчињата
Месото е подготвено да се сврти кога ќе престане да се лепи за тавата. Проверете го ова со кревање на работ на месото – ако има златно кафеава боја и не се лепи, тогаш е време да се пржи од другата страна.
Само тогаш ќе добиете убава крцкава кора.
Премногу ја зголемувате или намалувате топлината
Идеално, температурата треба да биде силна на почетокот, додека месото не добие боја, потоа треба да се намали на средна јачина. Додека го пржите месото, не се оддалечувајте од кујната, но немојте постојано да ја ротирате тавата, бидејќи месото ќе го изгуби вкусот.