Печени њоки со сирење што се топат во устата – Рецепт кој сите ќе ви го бараат

ИЗВОРНов Лист
|

Можете да ги направите њоките и сами, но ако сакате да го скратите времето за подготовка на само половина час, користете готови. Ова е рецептот за печени њоки со сирење што се топат во устата:

Потребни состојки: 500 гр готови њоки, 150 гр моцарела, 120 гр пушени колбаси, 2 лименки сечкани домати од 400 гр, 1 лажичка шеќер, 1 кромид, 2 чешниња лук, 2 лажици маслиново масло, грст свеж босилек сол и бибер по желба.

Начин на подготовка: 1. Загрејте го маслото во тава на умерена температура и промешајте ги ситно исечканиот кромид и лук. 2. Додајте ги пушените колбаси исечкани на помали парчиња и оставете да се готви сè заедно уште пет минути.

3. Додајте ги доматите и шеќерот. Измешајте сè добро и зачинете со сол и црн пипер. 4. Кога смесата ќе зоврие, додајте ги њоките и гответе сè сите заедно пет до седум минути, мешајќи повремено. 5. Кога њоките ќе бидат термички обработени, промешајте половина од ренданата моцарела и малку свеж босилек.

6. Покријте ја површината на тавата со остатокот од сирењето и ставете ја во рерна загреана на 200 Целзиусови степени околу 10 минути, додека не порумени сирењето. 7. Послужете со сезонска салата. Добар апетит!