Рижото со морска храна е оброк што е комбинација на совршен вкус и квалитетна храна во едно. Доколку сакате да подготвите брза и вкусна вечера во која ќе уживате, следете го рецептот што го подготвивме за вас.
Состојки:
300 гр морска храна, 3 чешниња лук, 100 гр блитва, 200 гр ориз, 1 коцка за супа од зеленчук, 30 гр путер, 50 гр пармезан, 450 мл топла вода, бибер.
Подготовка:
Измијте ја морската храна со млака вода, исушете ги со крпа и пржете во маслиново масло. Ставете ги во друга чинија, а во чинијата во која се пржеа плодовите, истурете масло и додадете сецкан лук. Потоа додадете го оризот и пржете уште 2-3 минути. Се топи коцката супа во врела вода, а потоа истурете сè одозгора. Добро измешајте и гответе околу 15 минути, додека водата не испари. По 15 минути, извадете го капакот, додадете бибер и промешајте, а потоа додадете ja морска храна, путер и рендан пармезан.