Омилената храна за празничната трпеза – пробајте го овој рецепт за руска салата

|

Руската салата е повеќе од совршен прилог за многу јадења, а луѓето од овие простори најчесто ја поврзуваат со новогодишните и божиќните празници, па таа стана неизбежно јадење во зимските месеци.

Кога правите руска салата, потребно е да внимавате на неколку работи – количината на состојките секогаш да биде пропорционална, како и димензиите на парчињата зеленчук исецкани на коцки.

Зеленчукот може да го исецкате и пред готвењето, со што ќе го скратите процесот на подготовка.

Состојки: – 3 компири

– 3 моркови – 3 варени јајца – 300гр. грашок – 6-7 парчиња кисели краставички – 300гр. пилешка шунка – 300гр. мајонез – 200гр. павлака – сол.

Подготовка: Добро измијте ги компирите и морковите, па ставете ги во тенџере со вода, посолете и варете ги еден час. Исцедете ја водата и оставете да се излади.

Одделно сварете го грашокот и цели јајца, па ставете ги да се изладат.

Компирите, морковите и јајцата треба да ги излупите и да ги исецкате на коцки. Потоа, додадете го мајонезот и павлаката и сè заедно добро измешајте.

На здравје!