|
Наместо да купувате бурек од пекара, можете да направите домашен со сирење.
Состојки: 200 гр сирење, 2 лажици кисела павлака, 50 мл јогурт, 30 мл масло, 1 јајце, 1/2 прашок за пециво и тенки кори.
Подготовка: Грубо издробете го сирењето за да останат ситни парчиња, додадете ги јајцето, јогуртот, прашокот за пециво и нежно измешајте. Раширете две кори и малку спојте ги краевите, па еден дел премачкајте со масло.
На дното на кората ставете 3-4 лажици сирење, па полека завиткајте ја кората и потоа свиткајте ја во полжав. Тавата намачкајте ја со масло, па наредете ги питите во неа. Ако ви останал фил, премачкајте го преку питата.
Бурекот се пече на 200 степени околу 40 минути.