Печурките или „шумското месо“ се фантастичен подарок од природата. Постојат повеќе од 70.000 видови печурки. Многу често се користат во кујната, како прилог или главно јадење.
Постојат милион начини да ги направите, но дали знаете како треба да се обработат пред да се готват или печат? Некои домаќинки ги мијат, а некои не, а вечната дилема е што е правилно.
Печурките НЕ се мијат пред обработка. Можеби не изгледа како добро хигиенско решение, но не грижете се. Шампињоните се одгледуваат и берат што е можно повнимателно, така што не може да се зборува за стандардна нечистотија. Но, има потешкотии со миењето.
Факт е дека самите печурки содржат премногу вода. Ако ги измиете пред употреба, тогаш тие го губат целиот вкус. Направете го следното нешто и ќе бидат спремни за употреба..
Отстранете ги особено контаминираните области користејќи сечило за нож. Потоа темелно избришете ги печурките со салфетка. Ако печурките се премногу валкани поради некоја причина, тогаш натопете чиста крпа и лесно избришете ги.
Свежите печурки содржат околу 2% протеини, а сушените дури 20%. Печурките содржат витамини од групата Б, а 100 грама печурки задоволуваат приближно една четвртина од препорачаната дневна количина на витамин Б2 и ниацин (Б3). Тие исто така содржат мала количина на витамини Д и Е.
Печурките кои се одгледуваат на светлина се богати со витамин Д. Што се однесува до минералите, печурките се добар извор на калиум, фосфор и железо. Тие исто така содржат цинк и бакар и практично немаат натриум, поради што се погодни за луѓе кои страдаат од висок крвен притисок.