Кифли на поинаков начин, готови за 10 минути

ИЗВОРСкопје24
|

Пекарски кифлички готови за 10 минути!

СОСТОЈКИ: 750 гр брашно 150 гр путер 3 лажици шеќер во рпав 2 лажички сол 1/2 л млеко 50 гр свеж квасец 1 јајце малку сол СОСТОЈКИ ЗА СЛАТКИ ПЕЧИВА: 750 гр брашно 150 гр путер 125 гр шеќер во рпав 1/2 л млеко 50 гр свеж квасец 1 јајце малку шеќер 30-40 гр растопен путер за премачкување

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: Зовријте млеко измешано со шеќер во прав и путер. Потоа во смесата разматете свеж квасец. Додајте сол и брашно и замесете глатко тесто. Од тестото обликувајте 20 кори и секоја тенко растегнете ја и свиткајте во кифла. Кифлите редете ги во плех прекриен со хартија за печење. Потоа прекријтего плехот со кујнска крпа и оставете да стои 1 час на собна температура.

Во меѓувреме загрејте ја рерната на 250 степени и пред печење премачкајте ја секоја кифла со разматено јајце со малку сол. Кифличките печете ги 8 минути на 250 степени. Добар апетит!