Готвачот Томаж Кавчиќ последниве недели е доста популарен во медиумите поради кумството со Петар Грашо. Грашо и Кавчиќ се познаваат 25 години, а се запознале кога Грашо и Данијела дошле во неговиот ресторан во 1997 година во Словенија.
Кавчиќ ја коментираше храната на свадбата на годината во Сплит.
„На нивната свадба немаше исто мени како на самитот на лидерите на ЕУ. Само едно јадење беше од тоа мени. Свадбата ја организираше ресторанот „Адријатик“, тие беа главни, а јас подготвив аперитив, прво јадење, главно и торта“, изјави Томаж. Тортата која Кавчиќ ја подготви за младенците предизвика многу коментари на социјалните мрежи.
„Тоа беше резервна торта што не беше украсена бидејќи имаше уште две колачи со неа. Таа торта е моја идеја и ја служам повеќе од десет години. Лесна е, без марципан, шлаг, путер. торта која се прави со истата техника како сладолед, но внатре има јапонски алги кои потоа ни овозможуваат да ја „чуваме“ на четири до пет степени Целзиусови.
Се состои од млеко, чоколадо и лесен бисквит. На сите им се допадна тортата, а многу гости бараа друго парче. Но, најважно е тоа што е тортата што ја посакуваа и е во нивни стил – одлична, а од друга страна и приземјена. Тоа се тие, тоа се младенците“, изјави Кавчиќ.
Тој ја коментираше и врската со Данијела Мартиновиќ.
„Останувам пријател и со него и со неа“, рече тој.
Кавчиќ и Грашо станаа двојни кумови, а готвачот откри дека Грашо побарал од него да му биде кум.
„Минатата година беше романтична душа и не ми го кажа тоа по телефон. Минатата година, како и секоја година, бевме поканети на неформален собир на сите сопственици на Мишелин ѕвезди во Неапол. Бев гостин таму 17 пати и Петар беше со мене таму многу пати досега. Минатата година пред Божиќ, кога слетавме на аеродромот, Петар таму ми рече: „Томаж, сакам да ми бидеш кум“, откри тој.