Мајка откри ултра едноставен трик кој за минута ја чисти рерната и од најтврдокрони маснотии – генијален совет

ИЗВОРСкопје24
|

Сите знаеме дколку непријатно умее да биде рибањето на шпоретите и рерната, ако маснотиите веќе се запекле. Сепак, една мајка на Фејсбук која асе занимава со трикови за одржување на домаќинството, открила едноставен трик со кој рерната ќе блесне.

Имено, таа тврди дека едноставно се спроведува во два чекори:

„Користев сода бикарбона и бел оцет за да ја отстранам маснотијата, а таа мешавина ја нанесов со сунѓер. Не само што се врати сјајот на стаклото, туку и се исчисти и внатрешноста на рерната“, објаснила мајката и истакнала да не заборавите да ги исчистите и решетките, за рерната да биде како нова.

Таа за решетките препорачала да ги оставите некое време во када наполнета со топла вода во која сте ставиле таблета за машина за садови. Таа објавила и фотографија од својата чиста рерна, па може да се забележи големата разлика.

Знаете ли за што служи фиоката под рерната на вашиот шпорет?

Најверојатно и вие спаѓате во онаа група луѓе кои во фиоката под рерната на шпоретот чуваат алуминиумска фолија, капаци, калапи за слатки, пластични кутии и слично. Без оглед на тоа што ставате внатре, сигурно не ја користите за она за што ја намениле произведувачите.


Всушност, оваа фиока служи за да ги одржува јадењата топли. Таа е „топла фиока“ во која можете да ја ставите храната после нејзиното печење за да ја задржи температурата погодна за сервирање. Ако сѐ уште го чувате упатството за вашата рерна, проверете што пишува во него. Во најголем дел од нив се препорачува внатре да ја ставате топлата храна, додека пак ладната или онаа која била на собна температура, не може да се загрее.

Ако досега не сте ја искористиле за оваа намена, тогаш вреди да го пробате овој трик кога ќе приготвувате нешто за вашите гости. И да доцнат, вие сепак ќе ги послужите со топла и вкусна храна.