Кој не сака јагоди? А сладолед од јагоди? Ова се само реторички прашања, а ние веруваме дека такви луѓе не постојат …
Состојки:
За сладолед: 2 кесички шлаг, 400 мл кисела павлака, 300 мл ладно млеко, 5 лажици мед, 500 гр мелени јагоди
За прелив: 200 гр јагоди, 100 гр шеќер и 3 лажици вода.
Подготовка: Прво изматете 2 кесички шлаг со 300 мл млеко. Во друг сад за матење ставете ги мелените јагоди, медот и павлаката. Сè соединете со миксер, а потоа лесно измешајте го шлагот со жица за матење. Ставете сè во пластична кутија и во замрзнувач, повремено мешајте додека не замрзне. За овошниот сос ставете да зовријат 100 гр шеќер и 3 лажици вода. Штом ќе почне да врие додадете 200 гр јагоди и оставете да се вари 8 минути. Се трга од оган и се лади. Послужете како прелив за сладолед.
Уживајте!