Не дозволувајте водата за кафе или чај да изврие неколкупати

ИЗВОРНов Лист
|

Експертите тврдат дека никогаш не треба да дозволите два пати да зоврие водата која ја користите за конзумирање на кафе или за подготовка на храна. Според нивните зборови, на тој начин дури и здравите минерали од него стануваат штетни, што јасно се гледа во примерот на калциум, кој на тој начин создава камен.

Затоа е подобро да ја истурите таа вода, наместо да ја испиете како кафе или чај. Истражувањата покажуваат дека двојното вриење го зголемува арсенот, нитратите и флуорот од водата, што не е добро за нашето тело.

Светската здравствена организација предупредува дека најголемата штета во ваквата вода за пиење е високото количество арсен, бидејќи тоа доведува до труење, проблеми со органите за варење, дијабетес и кардиоваскуларни заболувања.