Не ви треба ниту миксер, ниту рерна: Вкусни, брзи и здрави корпи со малина

|

Искористете ја сезоната на малини за да направите лесни и брзи слатки.

Малините содржат влакна есенцијални за организмот, а се совршено вкусни и се добра комбинација со други слатки состојки.

Наша препорака е да направите корпи со малини, а еве како се подготвуваат и што ви треба.

Состојки: Првиот слој – 2 лажици овесно брашно, 2 лажици мелени лешници, 2 лажици сечкани бадеми, 1 лажица мед, 10 ml растително млеко и Малина.

Фил: 3 лажици путер од кикирики (или некој друг, како кашу), 2 лажици мед, 2 лажици кисела павлака и 20 гр малина малина.

Подготовка: Прв слој – Соединете ги сите состојки, а потоа ставете една кафена лажичка на дното на силиконскиот калап. Притиснете со рацете. Ставете го во замрзнувач да се стегне додека го правите филот.

На средна температура измешајте ги сите состојки за филот освен малините. Мешајте додека убаво не се израмнат и карамелизираат, а потоа додадете порција малини и тргнете од оган.

Извадете ги калапите од замрзнувачот, а потоа ставете го филот над првиот слој. Одозгора ставете ги малините, па вратете ги во замрзнувач уште половина час. Извадете го околу десет минути пред сервирање.