Печениот компир е едно од омилените оброци во многу домови, а домаќинките со задоволство ги подготвуваат. Но, еден од најчестите проблеми при подготвување на ова јадење е тоа што тој често се пече однадвор и останува суров однатре. Затоа, искусните готвачи решија да ги пренесат своите трикови за најдобар печен компир.
Исечете поголеми парчиња
Исечете поголеми парчиња компири бидејќи тоа ќе ги намали шансите тие да се распаднат за време на печењето.
Гответе додека не биде меко
Варете ги компирите прво пред печење. Но, гответе го додека не стане меко, никогаш до крај. На тој начин ќе бидат највкусни.
Свртете ги за време на печењето
Кога компирите ќе се испечат половина, внимателно превртете ги, на околу 40 минути печење.
Додадете брашно
Пред да ставите компир да се пече, ставете го во брашно или во палента. Ова ќе се измеша со маслото и ќе даде дополнителна крцкавост на компирите.