Палачинки од компир: Рецепт за крцкава фантазија која нема да можете да престанете да ја јадете

|

Латките или крцкавите палачинки од компир се незаменлив дел од еврејската исхрана. Станува збор за пржено јадење кое традиционално се јаде како прилог во посебни пригоди, како што е Ханика, а кое сепак се подготвува од само неколку вообичаени состојки, како што се компири, кромид и јајца.

Латките обично се служат со кисела павлака, а некои уживаат во слатка варијанта со сос од јаболка. Тие се одлична идеја за појадок, доцна или ручек за време на викендот, кога имате повеќе време да подготвите вкусна храна.

Состојки: 450 гр компири со поголем процент на скроб, 100 гр брашно, 2 јајца, 1 кромид, 1 лажичка прашок за пециво, сол и бибер по желба и масло за пржење.

Подготовка: Излупените компири и исчистениот кромид изрендајте ги на тенки ленти и ставете ги во чиста памучна крпа за да се исцеди вишокот течност.

Исцедената смеса префрлете ја во поголем сад, додајте ги јајцата, брашното, прашокот за пециво, сол и бибер. Сè добро измешајте.

Во тава загрејте малку масло за пржење и префрлете една или две лажици од смесата во маслото. Направете рамномерен круг како палачинка со шпатула.

Печете ги латките од секоја страна околу пет минути или додека не добијат убава и крцкава златна површина.

Печените палачинки пред послужување ставете ги на мрсна хартија. Добар апетит!