Праските ви се расипуваат брзо? Еве како правилно да ги чувате за да траат што подолго

|

За многумина сочните праски се едно од омилените летни овошја, а освен свежи, може да се најдат и во десерти, но и во солени јадења, салати или дури и пици. За жал, како и повеќето овошја, и тие имаат краток рок на траење, а поради нежната обвивка која често помо друва.

Затоа „Real Simple“ открива неколку совети кои ќе им го продолжат животниот век на праските и вистинското време за нивна конзумација.

Првиот чекор е да се утврди дали праските се зрели или не. Ако се тврди и не се особено миризливи, тие сеуште не се зрели. Во тој случај, чувајте ги на собна температура неколку дена или додека не бидат фини и зрели. Знаци на зрела праска се мирис и мекост под лесен притисок.

Зрелите праски најдобро е да ги јадете веднаш, но можете да ги чувате во фрижидер што ќе го забави процесот на зреење и ќе ви купи малку време. Во секој случај, почекајте да ги измиете пред да почнете да ги јадете бидејќи кожата на праската има природен конзерванс кој помага да се заштити плодот.

Како да се чувате сечкани праски?

Ако е можно, чувајте ги праските цели, бидејќи изложувањето на плодот ќе го забрза процесот на зреење. Дополнително, ако правилно ги чувате исечените праски, тие можат да траат и до четири дена во фрижидер. Прво ставете врз нив сок од лимон или лимета за да не ја променат бојата, а потоа ставете ги во покриен сад и ставете ги во фрижидер.