Пресолената супа и чорба ќе се спасат веднаш – Има мал трик

ИЗВОРНов Лист
|

Сите додека готвиме се случува да направиме грешка, па така да пресолиме некое јадење.

Сепак, има спас за пресолената супа, а истото важи и за пресолена чорба.

Ставете парче сиров компир во неа, а тој ќе ја впие солта.

Прочитајте и едноставен рецепт за кафеанска телешка чорба ќе ги засени сите оние кои досега сте ги пробале

Телешката чорба се чини дека е највкусна токму во кафеаните. Но, овој рецепт кој можете да го припремите и дома ќе ги засени сите кафеански чорби кои досега сте ги пробале.

Потребни состојки: – 500 гр. телешко месо од бут или врат

– 1 главица црвен кромид

– 2 моркови, пашканат, магдонос

– 1 корен од целер

– 2 компири

– 1 дл. масло за јадење

– 2 лажички брашно

– 2 дл. кисела павлака

– 1 жолчка

– сол, бибер, ловоров лист

Начин на припрема: 1. Ситно исечкајте го црвениот кромид и пропржете го на масло.

2. Додадете го месото исечкано на коцки (со коските, доколку ги има), додадете вода која ќе го прекрие месото и варете на тивок оган околу 1 час.

3. Потоа додадете го зеленчукот исечкан на коцки, додадете сол, бибер и ловоров лист и налијте околу 2 литри вода.

4. Направете запршка од две лажици брашно, па сè заедно гответе уште половина час.

5. Пред сервирање, во чорбата додадете павлака со изматена жолчка и додадете го ситно исечканиот магдонос.

6. По желба, телешката чорба може да се консумира со малку оцет или лимонов сок.