Доколку во домот имате брашно, млеко и остатоци од месо, нема да ви требаат многу пари за да ги направите овие кифлички.
Состојки:
– 5 дл млеко – квасец – лажица кафеав шеќер – лажица морска сол – килограм брашно – 2 дл. масло – 150 гр. маргарин – 350 гр. шунка – 250 гр. едамер сирење – оригано – магдонос – јајце – кечап – пармезан.
Подготовка:
Загрејте го млекото, издробете го квасецот, додадете го шеќерот. Измешајте ги состојките и оставете 15 минути. Додадете килограм брашно и масло, па ставете го тестото.
Треба да отстои најмалку 30 минути. Кога ќе порасне, поделете го на два дела. Виткајте ги во правоаголници, премачкајте ги со кечап, изрендајте шунка, едамер сирење, оригано и виткајте ги во ролат. Кифличките исечкајте ги на ширина од 3 см, а секое парче посипете го со пармезан. Печете ги пица ролатите на хартија за печење 30 минути на 180 степени.
Послужете ги со домашно кисело млеко, кефир и свежа салата. Можете да ги декорирате со листови свеж магдонос, а да ги посипете со остатокот од пармезанот.