Секогаш ќе имате совршено бели алишта со овој лесен трик

ИЗВОРНов Лист
|

Понекогаш тајната за чисти бели алишта не се крие во скапите средства од познатите произведувачи, туку во едноставните народни средства и препарати кои се користат со децении.

Еден од таквите начини е избелување на облеката со помош на калиум перманганат. Пробајте, ќе бидете изненадени со резултатот.

1.За почеток набавете од аптека најобичен калиум перманганат (хиперманган).

2.Ставете 200 г детергент за перење алишта и промешајте.

3.Ставете ги мокрите алишта во овој раствор. Одозгора покријте со кеса или фолија и оставете да се киснат алиштата околу 4-5 часови (или преку цела ноќ).

4.Потоа, алиштата исцедете ги, ставете ги во машина за перење, и исперете ги на вообичаен начин.

5.По потреба повторете ја постапката

Како добар избелувач, некои жени користат и прашок за печиво. Потребно е да го ставите пред перењето заедно со детергентот во истата преграда од машината.