Тел Авив ќе стане првиот град со електрични патишта, што наплаќаат јавен превоз

|

Градот Тел Авив работи на создавање безжични електрични патишта за полнење и напојување на јавниот превоз во градот, додека возилата се движат.

Електричните патишта се дел од пилот-програмата предводена од општина Тел Авив-Јафо во соработка со „ElectReon“, компанија која развива систем што може да ги полни електричните возила додека се движат и компанијата Dan Bus. Проектот е финансиран од комбинација на владини и приватни фондови, според портпаролот на ElectReon, иако не е објавен целосен буџет.
Патиштата ќе се протегаат од железничката станица на универзитетот Тел Авив до терминалот Клацкин во Рамат Авив, траса од околу 2 километри. Самиот електричен пат ќе биде долг околу 600 метри.

Електричната инфраструктура под патот ќе наплаќа специјално опремени автобуси. Системот се состои од збир на бакарни намотки кои се поставени под асфалтот на улицата, според „Електроеон“. „Енергијата се пренесува од електричната мрежа до патната инфраструктура и управува со комуникацијата со возилата што се приближуваат“, се вели на веб-страницата на компанијата.
Што се однесува до возилата, приемниците се инсталирани на подот на возилото за да пренесуваат енергија директно на батеријата додека возите.
„Последните неколку дена беа потрошени за изградба на патот“, изјави за CNN Business портпаролот на градот.

Доколку пилот проектот биде успешен, општина Тел Авив ќе се обиде да ги прошири и искористи електричните патишта до повеќе делови во градот.

„Нашиот стратешки план за акција за подготовка на климатските промени ја стави борбата против загадувањето на врвот на агендата за животна средина на општината“, рече Рон Хулдаи, градоначалник на градот, во соопштението за јавноста. „Ако пилотот е успешен, ќе го процениме – заедно со Министерството за транспорт – неговото проширување на дополнителни локации во градот.
„Потпирањето на директно полнење на возилата од самиот пат ќе ја отстрани потребата за воспоставување станици за полнење или ќе биде оперативно врзано за терминали“, рече Меитал Лехави, заменик градоначалник за транспорт во општина Тел Авив-Јафо.

Тестирањето и интеграцијата на технологијата се очекува да трае околу два месеци, по што Дан Автобуска компанија ќе започне со редовни патувања на маршрутата, превезувајќи патници кои патуваат од и до Универзитетот во Тел Авив, се вели во соопштението од општина Тел Авив .
Оваа вест доаѓа за време на постојаната трка на автомобилските компании да ги пласираат електричните возила на пазарот.