Србин започнал бизнис кој богато му се исплатил – Сега прави по 100 динари по кило и задоволно трие раце

ИЗВОРНов Лист
|

Кога Добрица Весиќ од селото Жабаре во близина на Топола одлучи да започне со производство на пиперка пред три години, тој немал идеја дека ќе постигне исклучително висок принос и врвен квалитет.

Се разбира, тој немаше да го постигне тоа ако не работеше напорно цела година, а плодовите од неговата работа сега ги жнее целото семејство.

„Прво започнав со помала површина, а потоа соработував со Институтот и го проширив производството, зедов семе од нив, негував садници, одгледував пиперки, советниците го следеа производството, се направи максимално оплодување, наводнување, се беше како што треба. Јас сум презадоволен од тоа како ми оди, правам семиња, им враќам семки од црвен пипер, така што домаќинките имаат половина од работата, само треба да продолжат како што сакаат “, вели Добрица Весиќ, одгледувач на црвен пипер од селото Жабаре.


Тој одгледува две сорти на плантажата. Домаќинот објаснува дека двете сорти се карактеризираат со високи приноси и квалитетни плодови, а на едно растение може да има 10 пиперки.

“„Големата порта“ има убав принос, плодовите се големи, тежат до 350 грама, а на половината може да има над 10 пиперки, па се свиткани од родот. „Парохиската рана“ е малку помала и помалку месеста , но и двете сорти се добри, одлични се за ајвар, но и за други видови зимски култури, јас одгледувам 50 акри и очекувам скоро три вагони принос од двете парцели, што ќе биде исклучителен принос.

Последната фаза на производство е жетвата, а неговата сопруга и неколку работници се ангажирани за таа работа.

„Денеска собираме, утре го вадиме семето и„ парохиската рана “е подготвена за продажба, домаќинките можат веднаш да се подготват понатаму како што сакаат, секако дека имаме и неисчистен што е по иста цена, па кому му се допаѓа нека го купи “, вели Зорица Весиќ.

И нема сомнение дека пиперката е напорно растение, бара големи инвестиции, редовно хранење и многу вода. Меѓутоа, со постигнатиот квалитет и добра цена, може да се заработи од ова производство.
„Задоволен сум, ако соработката со институтот продолжи, јас секако ќе останам во оваа продукција. Многу се работи, јас сум на терен поголем дел од денот во текот на сезоната, но кога ќе пристигне жетвата, целата мака е заборавено “, истакнува Добрица.

Според него, исчистени пиперки, како и неисчистени, се продаваат по цена од 100 динари за килограм. Тој нагласува дека тоа е солидна цена и дека има плати, но и дека не е многу повисока во споредба со претходните години, бидејќи секогаш постои варијанта на пониска цена за поголеми количини.