Македонци направија апликација која нуди живот без стрес преку вежби и гејмификација

ИЗВОРНов Лист
|

Менталното здравје е од голема загриженост, но никогаш не се решава на вистински начин. Здравствената ситуација го влоши ова и не одведе во светот на вечни промени во расположението и вознемиреност. Добивањето стручна помош беше попречено поради заклучување и практики за социјално дистанцирање.

RELAXIFYAPP дојде до спас во овој момент. Тоа е мобилна апликација заснована на наука за ментална кондиција и психологија за благосостојба. Апликацијата е достапна за луѓе од сите возрасни групи кои доживуваат стрес на работа и копнеат за мирен живот. Содржи игри и вежби за подобрување на менталното здравје и може да се следат и оценуваат во секоја фаза. Имавме среќа да комуницираме со Александар Станков, извршен директор-ко-основач на Relaxifyapp и краток извадок од разговорот е даден на следниов начин.

За што станува збор за стартување / производ / потфат? Дајте ни краток опис за тоа.
Relaxifyapp е мобилна апликација за ментална кондиција базирана на наука и благосостојба. Користењето мобилна апликација ќе ја подобри вашата целокупна ментална состојба, ќе ја зголеми продуктивноста на клиентите и ќе го подобри квалитетот на нивниот живот.

Колку ко-основачи има?
Нашиот основачки тим се состои од 3 лица, чија експертиза ги отсликува основните вредности на нашата мисија – синергија помеѓу психологија и технологија дизајнирана на вистински начин. Томе е експерт за психологија, Јоан е експерт за технологија и Алекс е сериски претприемач.

Како дојде до идејата? Што ве мотивираше да го направите ова?
Во денешно време луѓето честопати си го земаат својот стрес од работа. Како резултат на тоа, нивото на депресија, вознемиреност и премореност во редовното домаќинство ги достигнува највисоките вредности на сите времиња. Над 970 милиони луѓе ширум светот се соочуваа со проблеми со менталното здравје од 2019 година, и овој број расте експоненцијално, поради мерките во 2020 година. Сакаме да бидеме подготвени да ги спречиме и решиме сите последици по тековната здравствена ситуација и да го намалиме влијанието врз идните генерации.

Кој е вашиот целен пазар? Што мислите, зошто вашиот производ ќе им се допадне?
Relaxifyapp го користат повеќе генерации, како и луѓе со многу стрес во работата, кои доживуваат напади на паника и вознемиреност. Започнавме пред три месеци и имаме веќе 9000+ корисници, кои ја проценуваат здравствената состојба на умот и ја подобруваат играјќи игри и вежби.

Кои се вашите конкуренти? Како се разликуваш од нив?
Имаме конкуренти со апликација за медитација, но ниту еден од нив не нуди евалуација на тековните состојби на менталното здравј. Relaxifyapp го подобрува менталното здравје преку гејмификација.

Кои се идните планови со производот/стартапот? Дали има некои нови функции за кои планирате?
Со секое ново издание, додаваме нови игри и вежби и ја подобруваме апликацијата за различни корисници. Во моментов развиваме ВИ анализатор што ќе ги поддржи нашите клиенти да го зголемат менталното здравје.


Тимот за психологија Relaxifyapp развива различни програми за обука за почетници и професионалци, нудејќи вежбање од 5 до 20 минути дневно. Така, секој корисник може мудро да го искористи своето време.