Месото не би требало да го одмрзнувате на собна температура, може да биде опасно

|

Мислите дека нема ништо лошо ако го оставите замрзнатото месо на собна температура да се одмрзне? Можеби ќе сакате да ги промените вашите начини кога ќе откриете што се случува кога месото се загрева надвор од вашиот фрижидер.

Да се ​​извади пакет замрзнато месо од замрзнувачот и да се остави на собна температура е прилично едноставен метод за одмрзнување. Сепак, дали оставањето на сурово месо со часови навистина е најдобриот начин за одмрзнување? Излегува дека овој метод може да биде полош отколку што мислите.

Веќе знаете дека суровото месо бара внимателно ракување за да се спречат болести предизвикани од храна и раст на бактерии. Сепак, иако можеби ги миете рацете и внимателно готвите пилешко, говедско и друго месо, исто толку важно е и начинот на одмрзнување на замрзнатото месо.

Иако оставањето на месото на собна температура може да звучи како побрз пристап, тоа е доста проблематично. Се разбира, ништо не правите со замрзната храна. Меѓутоа, проблемот е што месото станува понежно и склоно кон бактерии кога ќе достигне собна температура.

Како што објаснува USDA, замрзнатото сурово месо е безбедно на неодредено време кога е целосно замрзнато. Бактериите не можат да растат или да се размножуваат откако месото ќе се замрзне и ќе се чува на температура под 40 степени. Меѓутоа, оставањето на месото надвор на шанкот или во мијалникот цел ден додека се одмрзнува, значи дека му дозволувате на месото да достигне температура од над 40 степени, а штом месото ќе достигне 41 или повеќе степени, тоа влегува во опасната зона на бактерии.

Секоја бактерија која била присутна во вашето сурово месо пред да биде замрзнато може да почне да се размножува на потоплата температура во вашата кујна. Колку е потопло месото, толку побрзо ќе се размножуваат бактериите. Покрај тоа, како што месото се одмрзнува, нема да се одмрзне рамномерно. Прво ќе се одмрзне надворешноста, а центарот ќе остане замрзнат. Ова значи дека надворешниот слој на вашето сурово месо ќе го помине поголемиот дел од своето време во опасната зона, брзо собирајќи потенцијално опасни бактерии додека внатрешноста се одмрзнува.

Како резултат на тоа, USDA препорачува расиплива храна – вклучително и сурово месо – никогаш да не се остава на собна температура повеќе од два часа. Така, одржувањето на месото во различни фази од процесот на одмрзнување цел ден може да резултира со вечера полна со бактерии.