Можете ли да ја решите оваа загатка? Многумина не обрнуваат внимание на деталите, така што резултатот е неточен

ИЗВОРНов Лист
|

Овој викенд, можеби наидовте на една математичка загатка која многу брзо се прошири на Фејсбук, многу луѓе брзо ја решија, а со тоа и погрешно. Станува збор за вештерки, магични стапчиња, метли и математика.

Многумина како решение напишаа 32, мислејќи дека ја сфатиле „финтата“. Но, има уште два детали на кои што треба да им се обрати внимание за да се најде вистинското решение – погледнете ги метлите во средниот ред и магичните стапчиња во задниот дел.

Ако можете да ја решите оваа загатка, вие сте натпросечно интелигентни
Оваа загатка е вистински предизвик. Станува збор загатка за мозокот што Јапонците ја дизајнирале за своите студенти. Меѓутоа, кога се појави на Twitter, многу возрасни се обидоа да ја решат, но без успех.

Дали ќе можете вие? Еве ја задачата:

Ако, како и повеќето, се обидовте да ги одземете броевите од горниот ред од долниот ред, добивте решение 15 – но тоа не е точен одговор!

Ќе го добиете вистинското решение со собирање на цифрите на два броја за да го добиете третиот во кругчето – 9 +++ 7 + 2 = 27, потоа 4 + 5 + 2 + 7 = 18 и така натаму, па ќе дојдете до бројот што недостасува – 12, т.е. (3 + 6 + 2 + 1 = 12).

Деталното објаснување можете да го видите на видеото: