Рај на земјата – Ова е најубавиот природен базен на светот!

ИЗВОРНов Лист
|

Природен базен длабок 30 метри и опкружен со зеленило го посетуваат илјадници луѓе годишно за да ја видат природната убавина.

Неверојатно убава вегетација, корални гребени, скриени тунели и активни вулкани ја прават Самоа како сет за авантуристички филм на стероиди. Полинезиска држава лоцирана во западниот дел на Самоанските острови, северо-источно од Фиџи. Вклучува острови Саваи, Уполу, Маноно и Аполимо, како и неколку мали, ненаселени острови.

Упол е едно од најневообичаените места за пливање на планетата. Омилениот базен ќе го најдете среде поле со исушена лава во близина на селото Лотофага, во близина на спектакуларниот брег што ги поврзува белиот песок и азурниот океан. Океанскиот ров Суа, што буквално значи „голема дупка“, е формиран по ерупцијата на вулкан на островот.

Во смарагдната вода може да се влезе само на едно место – скала со мала платформа што е исто така скокалница. Белиот песок и тропските риби што пливаат под нозете придонесуваат за атмосферата од бајките.

Благодарение на бројните канали што водат од океанот до базенот, нема страв од пресушување. Се плаќа билет за капење за возрасни, а децата под седум години можат да пливаат бесплатно. Парите одат за одржување на локалните патишта и зеленилото.

Искусните пливачи можат да пливаат низ тунелот и да стигнат до океанот, но ова не им се препорачува на децата за да спречат несреќи.